fredag 23 december 2011

Gravad strömming

5-600 gram rensad strömming

½ dl ren ättika (24%)
5 dl vatten
1 msk salt

Blanda ättika, vatten och salt i en skål. Lägg i
strömmingsfiléerna. Låt skålen stå kallt i 1-2 dygn.

Ta upp filéerna ur lagen. Dra av skinnet. Låt filéerna rinna av väl.

När strömmingen är gravad blandas den ner i en god sås. I år gjorde jag denna med paprika och vitlök.

1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 krm chili
1 tsk socker
½ tsk salt
(1 msk konjak)

Blanda samman alla ingredienser till såsen. Varva sås och
strömming i en skål eller kruka. Låt strömmingen stå i kylskåp 1 dygn.

Obs! Strömmingen ska vara fryst i 3-5 dygn före gravning enligt
Livsmedelsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar