fredag 23 december 2011

Janssons frestelse

3 stora gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
2 msk smör att steka i
2 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
3 msk smör eller margarin

Sätt ugnen på 175˚C.
Skala lök och potatis.
Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form.
Koka upp grädden och mjölken.
Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad.
Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.  Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Det är viktigt att den får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

Jansson går mycket bra frysa.
1. Ta fram och tina i kylskåp.
2. Sätt ugnen på 150˚C.
3. Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
4. Täck med folie och värm mitt i ugnen 1- 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är ca 72˚C. Ta bort folien mot slutet.

Kommentar:
Testade Mannerströms tips julen 2022:
Blanda pyttelite tomatpuré ock lite orökt kaviar i grädden. 
Ta mer ansjovis än receptet ovan föreslår. 
Det blev riktigt bra.

Samma jul fick jag hjärnsläpp och glömde löken. Tog ingen mjölk utan bara grädde. Det blev också jättegott. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar