fredag 9 december 2011

Kryddig saffrans- och chokladkaka

Idag testade jag en kaka och blev nöjd med resultatet. Sparar halva i frysen till jul. Saffran, kanel, kardemumma och mörk choklad blev mycket gott tillsammans.

Originalreceptet finns här. Jag gjorde några mindre förändringar, bl a halverades sockermängden.

200 g smör
1 dl socker 88 gram (88 gram kolhydraater)
2 ägg
½ g saffran + en liten skvätt spritdryck
4 dl vetemjöl 240 gram (174 gram kolhydrater)
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
150 g mörk choklad (75 gram kolhydrater)
1 ½ dl mjölk (7 gram kolhydrater)

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker mjukt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget. Låt saffranet dra en stund i en skvätt sprit.

Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma i en skål. Hacka chokladen grovt. Tillsätt saffranslösningen, mjölken och mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Vänd sedan ner den grovhackade chokladen.

Bred ut smeten i en smord och bröad rund sockerkaksform, ca 21 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50 minuter.

Den totala kolhydratmängden i kakan är 227 gram alltså nästan 25 gram per bit, alldeles för mycket en LCHFare. Det blir en liten smakbit idag och en liten bit till jul. Men jag är säker på att gästerna kommer att gilla kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar