söndag 22 december 2013

Hemgravad lax

Det är inte svårt att grava lax. Man ska bara tänka på att inte grava för länge, då kan laxen bli hård och tråkig.

Gör så här till ca. 1 kg lax:

Om laxen är färsk, filéa den men låt skinnet sitta kvar.
Frys laxen i minst tre dygn för att döda ev parasiter.

Tina den frysta laxen och torka av den på hushållspapper.

Blanda 1 dl socker med 0,5 dl salt och 1 matsked grovmalen vitpeppar.
Gnid in laxfiléerne med blandningen. Strö över rikligt med grovhackad dill.
Lägg ihop filéerna med skinnet utåt, med den tunna sidan av filen mot den tjocka sidan av den andra filen. Lägg filéerna i en plastpåse och knyt ihop.

Lägg paketet kallt i 1 - 2 dygn, vänd några gånger under tiden. Skrapa sedan bort så mycket som möjligt av socker/saltblandningen och skiva upp laxen i tunna sneda skivor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar